Οι βασικές φυσικές ιδιότητες του υαλοπίνακα είναι :
Πυκνότητα : 2.500 kg/m3
Συντελεστής γραμμικής διαστολής : 88 χ 10-7m/oC
Θερμική διαπερατότητα : (u-value) 5,2 – 5,8 watt/m2*oC (ανάλογα με το πάχος)
Θερμική αγωγημότητα : (Κ-value) 1,05 watt/m*oC
Αντοχή θερμοκρασιακών διαφορών : στα 6mm ένα γυαλί το οποίο έχει θερμανθεί τεχνητά θα σπάσει από θερμική αυτόθραυση εάν βυθιστεί σε νερό με διαφορά θερμοκρασίας πάνω από 55οC.
Αντοχή στη θλίψη : 1000 MPa. Είναι εξαιρετικά υψηλή και σημαίνει ότι για συνθλιψει κάποιος ένα γυάλινο κύβο όγκου 1cm3 , πρέπει να εφαρμόσει βάρος 10 τονών.
Αντοχή σε εφελκυσμό : 40 MPa (το νούμερο αυτό ανεβαίνει για θερμοενισχυμένους υαλοπίνακες στα 200 MPa) σαφώς μειωμένη σε σχέση με την αντοχή στην θλίψη.
Σημείο τήξης : περίπου στους 730οC.
Μέτρο ελαστικότητας : (συντελεστής Young) 70 GPa . Ο συντελεστής αυτός εκφράζει την θεωρητική δύναμη ( ανα μονάδα επιφανείας) που θα έπρεπε να εφρμοστεί σε ένα δοκίμιο γυαλιού ώστε να διπλασιαστεί το αρχικό του μήκος.
Συντελεστής εγκαρσιας συστολής : (Poisson ratio μ) 0,22
Σκληρότητα : 6,5 της κλίμακος Moh ( το διαμάντι έχει 10, το ζαφείρι 9 και ο γύψος 2).
Διηλεκτρική σταθερά : για 6mm γυαλί στους 21oC
- 1 GHz 6,0
- 10 MHz 6,5
- 1 KHZ 7,4
- 10 Hz 30,0
Συντελεστής διάθλασης : 1,52 (ο συντελεστής αυτός διαφοροποιείται ανάλογα με το μήκος κύματος του υπο εξέταση φωτός)
Φωτεινή ανάκλαση: (Απώλεια φωτός λόγω ανάκλασης) περίπου 8% με 10%. Το φώς όταν διέρχεται από διαχωριστική επιφάνεια 2 οπτικών μέσων με διαφορετικούς δείκτες διάθλασης (π.χ. αέρας-γυαλί), πάντα ανακλάται. Το ποσοστό του φωτός που ανακλάται εξαρτάται από τους δείκτες διάθλασης των μέσων και την γωνία πρόσπτωσης του φωτός.
Φωτεινή διαπερατότητα : περίπου 85% για λευκό υαλοπίνακα 6mm.
Διαπερατότητα Υπεριώδους ακτινοβολίας : σε μήκος κύματος 340nm 41% , σε 315nm 1%.
Χημική αντοχή : Το γυαλί είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στα περισσότερα οξέα εκτώς από το υδροφθορικό και σε υψηλες θερμοκρασίες και στο φωσφορικό. Εμφανίζει όμως ευαισθησία στα αλκάλια. Επίσης διαλυτές θειούχες προσμίξεις από διαβρωση μετάλων έχουν την τάση να προσκολλόνται μόνιμα στην ελεύθερη επιφάνεια του γυαλιού οι οποίες πρέπει να αφαιρούντια το ταχύτερο δυνατό.